Sivut

tiistai 7. lokakuuta 2014

Miksi WinCapitan toiminta lopetettiin viranomaisten toimesta?

Olen itse Wincapitan jäsen. Syksyllä 2007 media pommitti WinCapitaa lähinnä MTV3:n toimittaja Salla Vuorikosken ansiosta ja samassa laulukuorossa oli hallitusneuvos Jouni Laiho, Mr Monopoliksi kutsuttu mies. WinCapitan johto päätti sulkea uusien jäsenten liittymisen tämän mediahässäkän jälkeen. Uusia jäseniä otettiin sittemmin tammikuussa 2008. 
Uutisblogi: Timo Peuranen
6.10.2914, Verkkomedia.org

Miksi WinCapitan toiminta lopetettiin viranomaisten toimesta? 
MTV:n Vuorikosken jutut jatkuivat ja samoin eri keskustelupalstoilla puhuttiin asiasta herjaavaan tyylin. Puhuttiin mm. WinCapitan lupaamista yli 400 % tuotoista. WinCapita ei koskaan luvannut minkäänlaisia tuottoja kellekään. Ei klubin sivustoilla eikä missään viestittelyssään.
Siitä on olemassa faktaa, mutta se ei mene perille vaan pyörii mediassa ja keskustelupalstoilla sitkeästi. Keskustelupalstojen rooli on ollut iso koko casen ajan ja poliisit jopa ylistivät ja kiittelivät MuroBBS:n hakkereita, kun nämä olivat murtautuneet klubin asiakastiedostoihin syksyllä 2007 ja paljastivat klubin jäsenien nimiä Sampsa Kurrin ylläpitämän MuroBBS:n/Muropaketin keskustelupalstalla hakkeroinnin jälkeen.
Samoin MTV3:n Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen saivat journalistipalkinnot jutusta, vaikka asian käsittely oli siinä vaiheessa täysin kesken. Eli tuomiot julistettiin ennen ensimmäistäkään oikeudenkäyntiä. Asia on tyypillinen Suomessa esim. Jari Aarnion kohdalla. Syyttömyysolettamaa loukattiin.


Koko jutussa hallitusneuvos Jouni Laiholla on iso rooli
Hän haukkui kaikki jäsenet mm. tyhmiksi ja ahneiksi maaliskuussa 2008, kun sivut suljettiin. Ja taisipa haukkua koko jäsenistön rikolliseksi jo syksyllä 2007 ensimmäisissä julkisissa tiedotuksissaan, joita ei enää jostain kumman syystä löydy mistään median arkistoista?
Erikoista toiminnan loppumisessa oli se, että yksikään jäsen ei tehnyt missään vaiheessa asiasta rikosilmoitusta vaan sen teki poliisi, Jukka Korkiatupa, maaliskuussa 2008. Tästä saatiin aihe tai syy toiminnan lopettamiseen. Miksi siihen ei puututtu jo silloin kun tuo mediahässäkkä syksyllä 2007 alkoi?
Juttu on erikoinen monelta osin. Tutkinnanjohtajia on vaihtunut usein. Ensin Leila Melander ja seuraavana Seppo Rautava, joka sittemmin jäi eläkkeelle.
Hannu Kailajärven vangitsemisoikeudenkäynnissä Oulun käräjäoikeudessa 28.9. 2009 tutkinnanjohtaja Seppo Rautava totesi epäillyn vapauttamisvaatimukseen, että se olisi ”sama kuin murhamiehelle annettaisiin ase takaisin”. Aika sairasta.
Samoin pääsyyttäjät ovat vaihtuneet. Mika Appelsin on pysynyt nyt muutaman vuoden pääsyyttäjänä ja omaa varsin erikoisia mielipiteitä, antaa mm. kirjallista ohjeistusta käräjäoikeuden laamanneille, miten tässä jutussa kuuluu toimia (lue: tuomita) ja Iltasanomien päätoimittaja Ulla Appelsin säestää miestään kuten koko Suomen media.
Pääsyyttäjän vaimo, Ulla Appelsin, siis valittiin Iltasanomien päätoimittajaksi n. kuukautta ennen kuin Hannu Kailajärvi sai syytteen käräjäoikeuteen. Oliko tämä tarkoituksellisesti masinoitu? Ulla Appelsinin Iltasanomat kun ei kirjoita sanaakaan klubin toiminnallisuuksista kuten muu media sentään jonkin verran.
Julkisuuden henkilöitä on ollut WinCapitan jäseninä. Heistä ainoastaan evp kenraali Gustav Hägglund on tullut esiin ”WinCapita-kaapista”. WinCapitassa mukana ovat olleet mm. Liisa Hyssälä ja Jyrki Katainen. Asia on luultavasti median tiedossa, mutta siitä ei puhuta mitään jostain syystä.
Sen sijaan tavallisia jäseniä kurmuutetaan kuulusteluilla ja ihmisten varoja on takavarikossa määräämättömiä aikoja (jo 6 vuotta ja ylikin), vaikka laki sanoo toista. Poliisit ovat kopittaneet useita ihmisiä asian johdosta ja takavarikoineet tietokoneitaan yms. Ex-ministereillä mahtava uraputki jatkuu, mutta muut klubilaiset ovat julkisesti häpäistyjä, huijarin leima otsassa - uraputket on tuhottu eikä työpaikkojen saannista ole enää minkäänlaista toivoa!


Pääkysymys on: ”Miksi WinCapitan kimppuun käytiin, vaikka rahaliikenne toimi täysin normaalisti?”
Englannista saatiin takavarikoitua noin viisi miljoona euroa eli klubilla oli maksukykyä. Suomen viranomaisilla ei olisi ollut mitään oikeuksia mennä ulkomaille jäädyttämään klubin tilejä ja toimintaa, jos olisi toimittu lain mukaan, jota nyt on rikottu (EU:n sähkökauppadirektiivi, jonka Suomi on hyväksynyt).
WinCapita oli rekisteröity Panamaan, Hannu Kailajärvi oli kirjoilla Espanjassa ja klubin rahaliikenne eli varsinainen toiminta oli Englannissa. Asia olisi pitänyt hoitaa Englannissa kieltokannelain mukaisesti Englannin lakien mukaan, koska rahaliikenne ja toiminta tapahtui Englannissa eikä alkaa sössimään ja tuhoamaan toimivaa toimintaa Suomessa.
Lisäksi WinCapitan toiminnassa oli Hannu Kailajärven lisäksi kaksi avainhenkilöä, jotka ovat vapautettu kaikista syytteistä jostain kumman syystä. Tätä ei poliisi kerro ja se on todella ihmeellistä. Sen sijaan Hannu Kailajärveä on ruoskinut media ihan täysillä, kuten myös jäsenistöä.
Eli haluan tietää mistä tämä kaikki johtuu ja mikä tässä on viranomaisten tarkoitus?
Kysymyksiä olisi vaikka kuinka paljon. Päällimmäisenä jää ihmetyksen aiheeksi se, että kukaan WinCapitan jäsen ei tehnyt rikosilmoitusta toiminnasta ja silti WinCapitan toiminta tuhottiin Suomessa massiivisen näyttävästi. Ja media on vahvassa roolissa yhteistyössä poliisin kanssa.
Toimittajista mainitsen mm. Vesa Kärkkäinen Savon Sanomista, Susannna KemppainenKalevasta ja Taneli Koponen Aamulehdestä. Nämä lehdet ovat pahimpia jäsenistön mollaajia. Medialla on suuri rooli asiassa ja osin kaikki tieto valheellista. Samoin Ylen Marko Niemi teki erittäin herjaavaan dokkarin Ylessä.
Haluan mainita nämä kaikki nimet tässä jutussa. Salla vuorikoski ja Jussi Eronen MTV:sta ovat kuitenkin jutussa ihan kärkeä. Varsinkin Vuorikoski. Mitä toimittajiin tulee tai jos heistä puhutaan.

Timppa Peuranen

Ei kommentteja: