Ranska valmis murtamaan dollarin monopolin | |
Ranskan hallitus hätkäyttää valtiovarainministerinsä lausunnolla, jonka mukaan Ranska on valmis murtamaan dollarin monopolin maailman reservivaluuttana. Saksaa puhuttaa edelleen USA:n kyvyttömyys tai haluttomuus palauttaa vaadittua Saksan kultakantaa. BRICS-kokous lähestyy.
Toimittaja: Janus Putkonen
9.7.2014, Verkkomedia.org
Ranska valmis murtamaan dollarin monopolin
Sen jälkeen kun saimme kuulla kesäkuussa Kremlistä aikomuksen kutsua kokoon "dollarin vastaisen liittouman" estääkseen Washingtonin agressiot Ukrainassa ja maailmalla, yhä lisää uutisia tulee, joiden mukaan Venäjä on liittolaisineen tosissaan ryhtymässä "sotaan dollaria vastaan". Ja yhä enemmän uutisia alkaa saapumaan, joiden mukaan "Moskovan ajatus ei tunnukaan yhtään hassummalta" - edes lännessä.
Ranska on suivaantunut Yhdysvalloille siitä, että se on yksipuolisesti sakottanut ranskalaispankki BNP Paribasta huimalla 9 miljardin dollarin sakkolapulla ja antaen sille vuoden mittaisen kaupankäyntikiellon dollarilla. Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin vaati globaalin maksujärjestelmän uudelleen tasapainottamista ja kyseenalaisti voimakkaasti dollarin aseman maailman reservivaluutan monopolissa.
"Me (eurooppalaiset) myymme toisillemme dollareilla, kuten esimerkiksi myydessämme lentokoneita. Onko sellainen tarpeellista? En ajattele niin. Mielestäni uudelleen tasapainottaminen on mahdollista ja tarpeellista, ei ainoastaan kosien euroa, mutta ottaen huomioon myös kehittyvien maiden (BRICS) suuret valuutat, joiden osuus maailmankaupasta on yhä suurempi", Ranskan valtiovarainministeri sanoi Financial Timesille viikonloppuna.
Eikä Ranskan valtavan öljy-yhtiön pääjohtajalla ollut ehdotuksesta pahaa sanottavaa. Total-johtajaChristophe de Margerie sanoi muiden valuuttojen käyttämisen öljykaupassa olevan mahdollista, vaikka arvoja määriteltäisiinkin edelleen dollareissa.
Ranskan talousjohdon sanat ovat kuin presidentti Vladimir Putinin puheista kevään 2014 ajalta, eikä mikään ihme: Yhdysvallat on painostanut Ranskaa pitkin kevättä luopumaan laivastonsa miljardikaupoista Mistral-tukialusten toimittamisessa Venäjälle. Ranskan teollisuudella on jo pitempään ollut asema Venäjän strategisessa teollisuudessa, josta se ei varmasti mielellään luovu - mielyttääkseen Washingtonin sotahaukkoja.
Ranska on kieltäytynyt luopumasta Venäjän-vastaisten pakotteiden edessä laivojen toimitussopimuksista, joilla on suuri taloudellinen ja työtunti-määräinen sopimusarvo Ranskalle. Sopimuksen rikkominen aiheuttaisi Ranskan teollisuuden yhteistyö kariutumista Venäjälle kaikilla sektoreilla ja mahdollisesti myös suhteet Kiinaan jäätyisivät. Kuinka kukaan ajattelee, että muutoinkin heikoille jääneellä Hollandella olisi varaa tuhota Ranskan ja Venäjän historiallisia suhteita?
Ranskan hallitus on joutunut vakavasti keskustelemaan suhtautumisestaan Venäjään sen jälkeen kun Ranskassa vaalivoitto meni Marie Le Penille, joka ei ole häpeillyt tunnustaa kuuluvansa Putinin kannattajiin. Ranskan suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa noussut Pen vaatiikin Ranskaa toimimaan erityisten ja luottamuksellisten Moskovan suhteiden parissa tasoittaakseen tietä ranskalaiseen kansallismielisempään menestykseen. Kyse on siis globalisaation haastamisesta.
Onkin todettava, ettei läntisen valtamedian hegemonia-aivopesu ole tuottanut Ranskassa tai edes Saksassa sitä samaa Venäjä-vastaisuuden kasvun tulosta, kuten esimerkiksi hanakasti naapureitaan ryssittelevässä Suomessa tai Ruotsissa, jossa valtamedian sanaan uskotaan edelleen pyhänä totuutena. Meillähän Venäjä on syyllinen siihen, että se on joutunut globalistien hyökkäyksen kohteeksi.
Vaihtaminen kaupankäynnin ulos dollarista vähentää dollarin kysyntää ja sitä kautta sen arvo alkaa väistämättä laskea, niin vaihtoarvollisesti kuin poliittisesti. Valuutat hallitsevat politiikkaa ja politiikat ohjaavat Yhdysvaltojen sotilasvoimaa - esimerkiksi rupla-juan-vaihtoa kommentoinut Peter Koenig, joka on entinen Maailmanpankin työntekjä, pitää strategiaa maailmankaupan moninapaistamisesta viisaana ratkaisuna. Hän ei pidä mahdottomana, että kehitys päätyy juanin ja ruplan yhdistymiseen uutena valuuttana.
Tosiasiassa, Moskovalla näyttäisi olevan nyt todellinen paikka iskeä lännen valtaliiton ytimeen ja mahdollisesti murtaa sen historiallinen talousvaltainen liittouma hetkellä, jolloin Britannia on kehityksessä, joka voi johtaa jopa Britannian tai ainakin Skotlannin irtautumiseen EU-jäsenyydestä. Menettämällä Britannian Euroopan unionissa, Yhdysvaltojen poliittisesta vaikutusvallasta ei jäisikään jäljelle paljoakaan. Venäjä ja Kiina korvaisivat nopeasti Washingtonin jättämän paikan Berliinissä ja Pariisissa.
Suomalaisten poliitikkojen kannattaa olla nyt hereillä, jottei USA-ihannointi vie meiltä myös Länsi-Euroopan markkinoita. Pitää muistaa, että Saksa ole lainkaan tyytyväinen Washingtonin toimintaan. Nyt mennään jo vakoilukriisistä toiseen ja suhteet kylmenevät nopeasti Berliinin ja Washingtonin välillä.
Venäjän suhteet Saksaan ovat perustuneet Putinin lämpimiin ystävyyksiin entisten liittokanslereidenHelmut Kohlin ja erityisesti Gerard Schröderin kanssa. Venäjällä on vaikutusvaltaisia ystäviä erityisesti Saksan liike-elämän talousjohdossa, joille Venäjä on tarjonnut jo vuosikymmeniä pysyvän ja luotettavan kasvupohjan suurissa liiketoimissa ja nyt Kiina on avautumassa aivan samoin - Venäjän kautta - uuden "silkkitien" luoman yhteyden avulla. Saksan talousjohto ei ole säästellyt vaivojaan kun Venäjän-vastaisten pakotteiden asettamista on estetty Euroopassa.
Angela Merkel on puolestaan jo pitkään osoittanut suivaantumistaan Yhdysvaltojen paljastuneista Saksan vakoiluhankkeista - asia on varmasti henkilökohtainen entiselle tiedustelupalvelun rouvalle itselleen - joten paineet ovat kasvamassa, että Berliinin irtiottoa Washingtonista olisi tapahduttava, jotta Saksan alueellinen kukoistus jatkuisi myös tulevaisuudessa.
Mikä huomattavaa - EU ei tässä todellisessa valtaliittojen kehityksessä paljon paina kun Ranska, Saksa ja Britannia järjestelevät asioita omien intressiensä mukaan. Toki EU ja NATO näyttelevät edelleen roolinsa, mutta päätökset tehdään silti pankeissa ja yritysten pääkonttoreissa eri kaupungeissa. Mikä politiikata julkisuuteen heijastuu onkin vain heijastuksia talousjohtajien vaihtamista ajatuksista.
Saksa vaati Yhdysvaltoja palauttamaan valtavia kultavarantojaan Saksan maaperälle. Tämä on todellinen kivi kengässä. Tällä vaatimuksella on suuri symbolinen arvo Saksan itsetunnolle, mutta sitä ei ole tapahtunut. Yhtäkkiä kaikki on vaikeaa ja laivalastillisen toimittamiseen on varattu aikaa jo vuoteen 2020 saakka. Vaikka Saksa vaati Yhdysvaltoja palauttamaan yhteensä 300 tonnia kultaansa, Washington on kyennyt tai halunnut toimittaa Frankfurtiin vain mitättömät 37 tonnia.
Onko Yhdysvallat siis hukannut Saksan kullan vai kiristääkö se kullan avulla Saksan johtajistoa poliittisiin vaatimuksiin? Asia puhuttaa saksalaisia ja epäluottamus on korkealla erityisesti Saksan keskuspankissa, vaikka julkisuudessa keskustelua onkin rauhoiteltu.
Ranskan avaus dollarin monopolin rikkomisesta ja Total-yhtiön valmius uhmata petrodollarin asemaa tulee odotettavasti pian saamaan jatkoa.
Todennäköisesti seuraavaksi odotetaan Brasiliassa järjestettävän BRICS-huippukokouksen todelliset tulokset - sitten alkaa tapahtumaan, ja nopeasti. Tähän viittaa myös Merkelin muutama päivä sitten tapahtunut Kiinan vierailu - Peking on osoittanut jo monella tapaa olevansa todellinen palkinto Saksan taloudelle mikäli se alkaa toimimaan Yhdysvaltoja vastaan ja koko Euroopan puolesta.
BRICS ja dollarin vastainen liittouma
Putinin neuvonantaja Glazievin asiasta tekemän julkitulon jälkeen kesäkuussa, Venäjän keskuspankin johtaja ja presidentti Putin tekivät henkilökohtaisesti selväksi, että suurimittainen taloudellinen taistelu on alkamassa idän ja lännen valtaliittojen välillä. Eikä Venäjä todellakaan ole marssinut yksin tämän haasteen edessä. Kiina on kulkenut etulinjassa yhdessä Venäjän kanssa.
Voidaan nähdä, että strateginen taloudellinen yhteistyö sementoitiin uudelle tasolle Putinin Kiinan vierailulla toukokuussa. SCO-turvallisuusjärjestön onnistuneeseen yhteistyöhön rakentunut BRICS-unioni on kasvattanut luottamusta, jonka mahdollisuudet ovat tuntuneet loputtomilta. Venäjällä on raaka-aineet, Kiinalla ja Intialla ovat taas suurimmat markkinat.
BRICS-talousunionin huippukokous järjestetään ensi viikolla Brasiliassa ja silloin tulee saamaan fyysisen lähtölaukauksen uusi Maailmanpankin ja IMF:n haastava kehittyvien maiden "keskuspankkien keskuspankki". Vaikka asiasta ei sen arkaluonteisuuden vuoksi juurikaan länsimedioissa puhuta, on täysin selvää, että Euroopan johtajat ja varsinkin talousjohtajat seuraavat jo hermostuneesti uuden haastajan perustumista BIS-keskuspankkien keskuspankille Baselissa.
On huomattavaa, että tästä aloitteesta, josta tehtiin poliittiset päätökset vuosi sitten Etelä-Afrikassa - annetaan kunnia BRICS-maiden sisällä Intialle. Keskuspankin pääkonttorin odotetaan sijoittuvan Shanghaihin ja uusien strategioiden kärjessä on Putinin superkokenut ulkopoliittinen johtajisto.
Kiina onkin vienyt haastetta jo eteenpäin ja se aikoo rakentaa yhteisen kehityspankin lisäksi oman kansainvälisen kehityspankin, jotta kiinalaisella rahoituksella voidaan toteuttaa yhä suurempia ja laajempia hankkeita kautta maailman. Kiinaa motivoi asiassa Yhdysvaltojen julistama "Pivot Asia" - Kiinan saartaminen USA:n sotavoimilla.
Brasilian ja Etelä-Afrikan osuudet tuntuvat luonnollisesti pieniltä verrattuna kolmen jättiläismäisen talousvaltion rinnalla, mutta alueellisesti Brasilia on Etelä-Amerikan todellinen voimatekijä ja mitä tulee valtavaan Afrikkaan - Etelä-Afrikkaa parempaa liittolaista voisi unionille tuskin löytääkään. Lisäksi Argentiina on saanut kutsun BRICS-maiden pöytään Brasiliassa, joten yhdistämällä näitä talouksia toisiinsa, voimme puhua jo todellisesta alueellisesta voimatekijästä.
Etelä-Afrikassa järjestetyssä kokouksessa yli 20 afrikanmaan johtajat kävivät ilmaisemassa kiinnostuksensa toimia BRICS-unionin parissa, joten poliittisesti Etelä-Afrikka on paljon enemmän kuin oman valtionsa rajat.
Näin ollen maaryhmä Brasilia, Kiina, Venäjä, Intia ja Etelä-Afrikka ovat syventäneet yhteistyönsä vaikuttavalle strategiselle tasolle, ja vain vain muutamissa vuosissa - haastaakseen dollarin ja Yhdyavaltojen sotilasvoiman - ja sitä kautta koko läntisen yksityispankkiirien hallitseman nykyisen maaimanjärjestyksen.
On mahdollista, että Saksa ja Ranska tulevat vielä kilpailemaan siitä, kumpi on luotettavampi BRICS-liittolainen ja edustaa dollarin vastaista liittoa voimakkaimmin Euroopan alueella. Se kääntäisikin kaiken nyt tuntemamme EU:ssa jo ylösalaisin.
Tämä malja toukokuulta 2014 Pekingissä kannattaa maailman muistaa kun historiaa tulevaisuudessa kirjoitetaan:
Toimittajan loppukommentti: "Hyvästi NWO!"
Nähdäkseni, lännen valtaliiton (New World Order) hegemonian aika on jo päättynyt. Nyt on alkanut Yhdysvaltain, Britannian, Vatikaanin ja Baselin tornin globaalin monopolin kuolinkamppailu, josta Venäjän presidentti esitti vaikuttavan linjauksensa viikko sitten Moskovassa suurlähettiläiden kokouksessa.
(Aineistoa Putinin puheesta ei ikävä kyllä ole toistaiseksi julkaistu suomeksi Verkkomediassa - mutta jo työlistalla se on!)
Brutaali hyökkäys Ukrainassa on siis käymässä lännelle kalliimmaksi kuin tuskin kukaan uskoi vielä helmikuun vallankaappauksen aikoihin, mutta jokainen itäukrainalainen kuolonuhri lisää Donetskin alueen rankaisuoperaatioissa vain vahvistaa Moskovan vastahyökkäystä - sotakoneen ydintä vastaan - ja hyvä niin.
Vaikka Venäjä ei olekaan langennut provokaatioihin ja vastannut sotilasvoimallaan, kuten siltä on toivottu - se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sen vastahyökkäys olisi jo koko voimallaan käynnissä toisaalla. Kysymys onkin siitä olemmeko kyllin valppaita näkemään tämän valtaisan kamppailun kaikki rintamat.
Myös taloussodassa, todelliset ratkaisut tapahtuvat lopulta hetkissä, niin myös odotettavasti lännen valtaliiton puolustuksenkin romahdus. Länsimaalaisilla on paha tapa aliarvioida Venäjää, mutta historiaa tutkineet tuskin lankevat houkutukseen. Lisäksi nyt on takana voimakas velattomien suurvaltojen koalitio.
On vaikea uskoa, että lännen manipuloima "FIAT-rahanluonti tyhjästä" pystyy vastaamaan todellisessa koitoksessa montaa "kovaa valuuttaa" vastaan ainakaan kovinkaan pitkään. Kuplat kun tarvitsevat yleensä vain terävän piikin puhjetakseen.
Jos lännen valtaliiton talouskone romahtaa tai väistämättömän tuhon uhan edessä lännen sotakone "mystisesti pysähtyy" - mikään ei ole ollut sattumaa - kertovat kaiken vaikenevat valtamediat hätävalheinaan tapahtumista sitten mitä tahansa.
Ainakin sinua on myös varoitettu, ja nähdäkseni ajoissa. Kannattaa siis jo varautua edessä oleviin muutoksiin. Tärkeintä kansallisesti on tukeutua itsenäisyyteen, omaan valuuttaan ja vain kansalliseen puolustukseen. Henkilökohtaisesti - hajauta säästösi ja varaudu äkilliseen talousromahdukseen.
Janus Putkonen
Lähteet:
Janus Putkonen @ 9.7.2014 6:07
| |
Ote alkuperäisestä uutisesta:
France lashes out against US dollar, calls for ‘rebalancing’ of world currencies
The French government wants to break the monopoly the dollar has on international transactions after the country’s largest bank, BNP Paribas, was slapped with a record $9 billion fine and a 1-year dollar trading ban.
Michel Sapin, the French finance minister, called for a “rebalancing” of the currencies used for global payments, saying the BNP Paribas case should “make us realize the necessity of using a variety of currencies” the Financial Times reports.
|
keskiviikko 20. elokuuta 2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti