Sivut

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

EU ja Ukraina: mikä on niiden ystävyyden taustalla? - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

ENika Dibizheva

6 marraskuuta, 13:58

EU ja Ukraina: mikä on niiden ystävyyden taustalla?

EU ja Ukraina: mikä on niiden ystävyyden taustalla?

Mikä houkuttelee Brysseliä Ukrainaan? Jo yli puolen vuoden ajan eurooppalaiset poliitikot yrittivät ratkaista sen ongelmia ja ensi sijassa rahan avulla. Mikä motivoi EU:n johtajia, heidän pyrkimyksiään, näin pitkään ja sitkeästi tukemaan Ukrainan demokratisointia?

Ensimmäinen syy, joka tulee mieleen, ovat taloudelliset edut Alkaen vuodesta 2008, EU on kamppaillut finanssikriisissä. Yhtenä mahdollisuutena, jolla voidaan korjata tilannetta, on siirtyminen uusille markkinoille, joka ottavat vastaan kaikki niille saapuvat. Tässä suhteessa Ukraina on ihanteellinen vaihtoehto. Assosiaatiosopimus on allekirjoitettu, markkinat ovat valmiina, muuta jäsenyys EU:ssa voi jäädä ukrainalaisille unelmaksi vielä muutaman kymmenen vuoden ajaksi. Koska Brysselille ei ole edullista vetää Ukrainaan kokonaan mukaan, sanoi politiikantutkija Vladimir Shapovalov.
Ukraina on väestömäärältään yksi Euroopan suurimmista valtioista. Se merkitsee suuria markkinoita, josta voisi tulla markkinakohde Euroopan taloudelle. Tätä kohtaan tunnetaan vakavaa mielenkiintoa, erityisesti kun otettaan huomioon EU:n heikko taloudellinen tila tällä hetkellä.
Mutta suurimpana eurooppalaisten mielenkiinnon kohteena on kuitenkin Moskova, eikä Kiova. Ukraina on joskus aiemmin ollut osa suurta Venäjän imperiumia, ja se on strategisesti tärkeä Venäjälle. Tämän vuoksi Ukrainan ja EU:n väliset suhteet tulevaisuudessa, riippuvat niiden suhteista Venäjään, mutta ei ainoastaan niistä, uskoo Vladimir Shapovalov.
Ukrainan suhteita Eurooppaan häiritsee lisäksi se, että niiden lähentyminen vaatii suuria finanssiuhrauksia. Euroopan unioni ei ole tähän valmis ja siksi on täysin selvää, että tämän kysymyksen suhteen Bryssel jatkaa luovimistaan.
http://finnish.ruvr.ru/2014_11_06/EU-ja-Ukraina-mika-on-niiden-ystavyyden-taustalla-2324/U ja Ukraina: mikä on niiden ystävyyden taustalla? - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni
Lähetä kommentti