Sivut

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Saksa harkitsee sotilaiden lähettämistä Itä-Ukrainaan - USA lähetti sotilasneuvonantajia Kiovan tueksi

Berliinissä harkitaan joukkojen lähettämistä Ukrainaan perusteena tulitauon valvominen Kiovan ja Donbassin joukkojen välillä. Yhdysvallat on puolestaan lähettänyt Kiovaa tukeakseen ''terrorismin vastaisen taistelun'' sotilaita, operaatiosuunnittelijoita ja neuvonantajia Ukrainaan.
Toimittaja: Janus Putkonen
4.10.2014, Verkkomedia.org

Saksa harkitsee sotilaiden lähettämistä Itä-Ukrainaan - USA lähetti sotilasneuvonantajia Kiovan tueksi
Reutersin saamien tietojen mukaan Saksan suunnittelemat joukkojen keskittämiset ovat riippuvaisia Euroopan Turvallisuusjärjestö ETYJ:istä, jonka päätäksestä saatetaan ryhtyä tulitauon valvomiseen asevoimin. Hauras tulitauko Itä-Ukrainassa alkoi 5. syyskuuta. Saksan mahdollisten sotilastoimien sanotaan olevan riippuvaisia Etyj:n ratkaisuista ja yleisestä turvallisuustilanteesta.
Saksalaisen sanomalehti Bildin mukaan 200 sotilasta kuuluu tehtävään kaavailtuun osastoon. 150 näistä sotilaista osallistuisi kriisialueen valvomiseen lennokeilla ja 50 sotilasta toimisi joukkojen suojaustehtävissä. Viimekuussa Ranska ja Saksa tarjosivat lennokkejaan käytettäväksi Etyj:n valvontatehtäviin maan itäosissa.
Bildin mukaan tehtävä perustuu Ranskan ja Saksan teettämään tiedustelutehtävään, joka tuli siihen päätelmään, että tulitauko voi toimia tehokkaasti ainoastaan lähettämällä joukkoja antamaan suojaa valvontaa suorittavalle henkilökunnalle. Saksan ulkoministeriön tiedottaja on vahvistanut, että kyseinen operaatiosuunnittelu on käynnissä.

Kuinka saksalaissotilaisiin suhtaudutaan Itä-Ukrainassa, jossa lukemattomat ihmiset ovat joutuneet juuri raa'an väkivallan kohteeksi Kiovan joukkojen toimesta, jotka kantavat avoimesti Saksan toisen maailmansodan natsitunnuksia?

Yhdysvallat lähettänyt lisää sotilasasiantuntijoita Kiovan tueksi
Yhdysvaltain sotilasvoimien esikunta Pentagon on lähettänyt ainakin kahdeksan "terrorismin vastaisen taistelun" asiantuntijaa ja sotilastoimien suunnittelijaa Kiovaan avustamaan lännen tukemia Kiovan joukkoja taistelussaan konfliktissa maan itäosissa.
USA:n lähettämä sotilashenkiläkunta on jaettu kahteen ryhmään. Toinen ryhmä auttaa Ukrainaa taktiikoiden suunnittelussa, tekniikoissa ja muissa sotilastoimissa, kuten tiedon keräämisessä Kiovan turvallisuusjoukoille. Asiasta kertoi Pentagonin tiedottaja Eleen Lainez Washington Timesille. Toinen ryhmä valmistee sitä miten USA kykenee tarjoamaan lääkinnällistä tukea Kiovan joukoille.
USA:n sotilaat saapuivat Kiovaan torstaina ja perjantaina. Heidän toimintansa käynnistyy yhteistyöllä Ukrainan puolustusministeriön kanssa. Yhdysvallat suunnittelee laajentavansa entisestään omaa puolustusyhteistyön toimistoa Kiovassa, Pentagonin tiedottaja sanoi.
Yhdysvallat on luvannut tukea Ukrainan armeijan varustamista ja kouluttamista, vaikkakaan aseiden toimituksesta ei ole tehty ainakaan julkisia sopimuksia. USA:n presidentti Obama vakuutti syyskuun 18. päivä, että USA aikoo tukea pitkäjänteisesti Ukrainan asevoimia.

Tuhotut kylät, autiot talot - tältä näyttää Kiovan "vapauttama" Lugansk 

Ainakin 1 300 ihmistä on kateissa Donetskin tasavallassa
Saksa on aloittanut Ukrainan humanitaarisen tuen keräämisen ja yli 100 rekkaa 17 eri kaupungista aikoo toimittaa apua, kuten siirrettäviä keittiöitä, lämmityslaitteita ja peiteitä sodasta kärsineelle Itä-Ukrainan alueelle. Saksan avustuksia odotetaan lokakuun puolivälissä ja tavoite on saada avustuksia perille ennen lähestyvää talvea. Yhteensä avustuskuormien arvo on noin 10 miljoonaa euroa.
Etyj on puolestaan vaatinut välitöntä tulitaukoa perjantaina sen jälkeen kun kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijä ja useita siviilejä sai surmansa Kiovan joukkojen tykistöpommituksissa kohti Donetskia. Punainen Risti vaatii tilanteen rauhoittamista, jotta humanitaarista apua toimivat järjestöt kykenevät tuottamaan apua alueelle ennen talvea turvallisesti.
Taistelut ovat kuitenkin jatkuneet Donetskin lentokentän alueella myös lauantaina. Ukrainan armeija sanoi torjuneensa hyökkäyksen alueella, jossa 12 aluejoukkojen sotilasta olisi saanut surmansa. Kahden ukrainalaissotilaan sanottiin kuolleen. Itar Tassin haastattelemien aluejoukkojen mukaan he eivät ole rikkoneet tulitaukoa.
Ainkain 1 300 ihmistä on kateissa Donetskin alueella, kertoi pakolaisasioista vastaavan komitean johtaja Darya Morozova Itar-Tassille lauantaina. Donetskin pääministeri kertoi puolestaan, että luku koko konfliktin aikana on tasavallassa noin 1 500. 
Katseissa olevien kohtalo huolestuttaa erityisesti nyt, koska jo nyt Kiovan joukkojen hallinnassa olleilta alueilta on kartoitettu yli 400 raa'asti teloitetun ihmisen joukkohaudat. Joukkomurkiin syyllistyneet Kiovan joukot ovat kuuluneet pahamaineisiin kansalliskaartin yksiköihin ja Oikeistosektoriin. Kansainväliset järjestöt ja Venäjä ovat vaatineet kunnollista tutkintaa.
YK:n perjantaina julkaiseman arvion mukaan ainakin 3 627 ihmistä on saanut surmansa ja 8 446 on haavoittunut sen jälkeen kun konflikti Itä-Ukrainassa puhkesi. Venäjän maahanmuuttoviraston mukaan 880 000 ukrainalaista on saapunut ja jäänyt Venäjän alueelle paettuaan väkivaltaisuuksia.

Sähkeitä Ukrainasta:
Ukrainalainen kansanedustaja ja entinen maan hätätilaministeri Nestor Shufryf joutui Ukrainan natsien pahoinpitelemäksi Odessan kaupungissa hänen ottaessaan osaa lehdistötilaisuuteen maan valmistautuessa parlamenttivaaleihin. Hakatulta kansanedustajalta havaittiin mm. aivovamma.
Euroopan suurin Lenin-patsas tuhottiin Harkovassa nationalisti-fasistien toimesta. Sadat hurmioituneet kiihkoilijat olivat kerääntyneet torille, jossa patsas tuhottiin. Katso video.

Venäläinen kaasujätti Gazprom, jolle Ukraina on velkaa useiden miljardien eurojen arvosta käyttämäänsä kaasua, syyttää Puolaa, Unkaria ja Slovakkiaa laittomasta kaasun uudelleenviennistä Ukrainaan. Gazprom kertoi perjantaina, että noin 1,7 miljoonaa kuutiometriä kaasua on reititetty sopimusten vastaisesti virtaamaan Ukrainaan. Venäjä on varoittanut Euroopan maita sopimusten vastaisista puuttumisista Venäjän ja Ukrainan kaasukriisiin. Ukrainalla ei ole riittävästi kaasua talven varalle maanalaisissa varastoissaan ja Venäjä on katkaissut kaasutoimitukset Ukrainaan maksamattomien velkojen takia.
Euroopan unioni on lukännyt vapaakauppasopimuksen laajentamista Ukrainaan, joka kuuluu ns. Assosisaatiosopimukseen. Lykkäys on ajoitettu tammikuuhun 2016 saakka.

Lähteet:

Lue myös:

Tilanne Donbassissa kiristynyt jyrkästi: USA ja Ukraina kieltäytyvät neuvotteluista

Ei kommentteja: