Haluaako Yhdysvallat todella konfliktia Kiinan kanssa? | |
Muutama päivä sitten Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Kiina on ollut kansainvälisen turvallisuuden ''vapaamatkustaja'' jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Tämä kommentti on saanut paljon kritiikkiä Kiinan medioissa.
Lähde: People's Daily
Toimittaka: Heikki Sipilä 24.8.2014, Verkkomedia.org
Haluaako Yhdysvallat todella konfliktia Kiinan kanssa?
Tällä kertaa jopa amerikkalainen media on ilmaissut kantanaan, että, että presidentin tämänkaltaiset lausunnot eivät ole asianmukaisia. Yhdysvalloilla kun on tapana antaa Kiinaa koskevia "lausuntoja".
Yhdysvaltalainen Diplomat-lehti julkaisi hiljattain artikkelin otsikolla "Kiina ei ole kansainvälisen turvallisuuden vapaamatkustaja" ja sanoi, että Kiina on kantanut merkittävän kansainvälisen vastuunsa viime vuosina, ja että Obaman huomautukset "vapaamatkustajasta" ovat epäoikeudenmukaisia ja harhaanjohtavia.
On kohtuutonta, että Washington odottaa Pekingin ottavan kantaakseen vielä enemmän turvallisuusvastuuta tilanteessa, jossa Washington samanaikaisesti kieltäytyy antamasta Kiinalle sille luonnostaan kuuluvaa johtavaa alueellista johtoasemaa, mitä tällaisen vastuun kantaminen edellyttää.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry oli sanonut useaan otteeseen julkisesti, että USA ei hae konfliktia tai vastakkainasettelua Kiinan kanssa, vaan yrittää "välttää lankeamista strategisen kilpailun ansaan" ja toivoo, että Kiina voisi sen sijaan olla "maailmanlaajuinen kumppani".
Yhdysvaltain ja Kiinan kahdenvälisten keskusteluiden kuudennella kierroksella tämän vuoden heinäkuussa Kerry sanoi, että Kiina ja Yhdysvallat ovat kilpailijoita, mutta niiden välillä ei ole ristiriitaa.
Yhdysvalloilla on kahdet kasvot
Washington ei tyydy ainoastaan antamaan Kiina koskevia "lausuntoja", vaan Yhdysvallat jatkaa myös häiritsevää puuttumistaan Aasian-Tyynenmeren alueen asioihin.
Heti kun Yhdysvallat ja Australia olivat allekirjoittaneet sotilaallisen yhteistyösopimuksen 25 vuodeksi, Yhdysvaltain armeijankenraali Martin Dempsey matkusti Vietnamiin ja pyrki osaltaan lieventämään kieltoa myydä aseita Vietnamille.
Yhdysvaltain hallitus on tehnyt kolme näennäistä aloitetta, jossa vaaditaan jäädyttämään kaikki ns. provosoivat toimet Etelä-Kiinan merellä. Tällaisen retoriikan perimmäinen tarkoitus on kuitenkin vain häiritä Kiinan laillisia ja tavanomaisia harjoituksia näillä vesialueilla.
Jotkut analyytikot viittaavat siihen, että Yhdysvallat pyrkii välttämään ristiriitoja Kiinan kanssa. Obaman "vapaamatkustajapuheet" viittaavat siihen, että hän kuitenkin ymmärtää Yhdysvaltain tarvitsevan muiden apua kansainvälisen turvallisuuden säilyttämisessä. Toiset katsovat, että Obaman epäystävälliset Kiinaa koskevat kommentit ovat pelkkiä poliittista teatteria, jolla hän yrittää saada puolelleen puolueensa kovan linjan kannattajia.
Olisi katastrofi, jos Yhdysvalloista ja Kiinasta tulisi todellisia strategisia kilpailijoita erityisesti sotilaallisessa mielessä.
Onko Yhdysvallat vakavasti ajatellut tulla nykyisen teatterin sijasta Kiinaa vastaan konkreettisessa politiikassa? Todennäköisesti ei.
On selvää koko maailmalle, että olisi katastrofi, jos Yhdysvalloista ja Kiinasta tulisi varsinaisia strategisia kilpailijoita, kun yhteistyöllä näiden kahden maan välillä voitaisiin sen sijaan edistää molempien maiden kehitystä.
Vuonna 2013 Yhdysvaltojen ja Kiinan kahdenvälisen kaupan arvo oli arvoltaan 520 miljardia dollaria ja investointien arvo molemmin puolin oli yli sata miljardia dollaria, mikä on historiallisen korkea taso. Kiina on nyt Yhdysvaltain toiseksi suurin kauppakumppani maailmassa, muodostaa USA:lle kolmanneksi suurimmat vientimarkkinat ja on suurin Yhdysvaltojen tuonnin lähde.
Vaikka Yhdysvallat ei halua julkista ja avointa vastakkainasettelua Kiinan kanssa tällä hetkellä, Washington ei kuitenkaan halua edistää Kiinan kehittymistä. Vaikka Yhdysvaltain hallitus kiistää asian, Obaman nykyisellä politiikalla pyritään päinvastoin rajoittamaan Kiinan kehitystä.
Washingtonin on aika ymmärtää, että Yhdysvaltain hallituksen pitäisi lopettaa nämä ärsyttävä poliittinen teatteri ja aloittaa vilpitön yhteistyö Kiinan kanssa sekä rakentaa maiden välille uudenlaiset suhteet.
People´s Daily / KOMINFORM
Heikki Sipilä @ 24.8.2014 12:24
| |
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Does U.S. seriously want conflict with China?
A few days ago U.S. President Barack Obama commented that China has been an international ''free rider'' for 30 years. The comment has drawn a lot of criticism from Chinese media. On this occasion, even American media considered it was inappropriate for the U.S. President to make such comments.
|
Sivut
▼
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.