Eurooppalainen näkemys Ukrainan kriisiin muuttumassa
Elokuun 26. päiväksi Minskiin on suunniteltu Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin valtionjohtajien tapaaminen Ukrainan presidentin ja EU:n edustajien kanssa. Ei kuitenkaan voida odottaa, että sen aikana välittömästi saataisiin laadituksi tie rauhaan. Mutta, itse tosiasia neuvotteluista osoittaa, Kiovan hallinnon ja länsimaiden politiikkojen näkemyksissä tapahtuneista vakavista muutoksista.
Vielä jokin aika sitten, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, katsoi tarpeelliseksi neuvotella vain länsimaisten kumppaneiden – USA:n ja EU:n kanssa. Venäjän osoitteeseen lähetettiin ainoastaan uhkavaatimuksia ja provokaatioita, raja-alueille ammuttujen kranaattien ja pommien muodossa. Kiovan hallinto ei pysty voimalla tukahduttamaan vastarintaa Donbassin alueella ja pitkittyvä sota köyhdyttää entisestään jo nyt heikkoa Ukrainan taloutta. Yritykset irrottautua kriisistä EU:n avulla ovat epäonnistuneet. Assosiaatiosopimus Ukrainan ja EU:n välillä on allekirjoitettu, mutta toistaiseksi se on tuonut ainoastaan ongelmia. Mutta periaatteita, Ukrainan yhteistyöstä Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin muodostaman tulliliiton kanssa, harkitaan kuitenkin nyt udelleen, tai niitä muutetaan.
Brysselissä halutan, että tilannetta edes jollain tavalla voitaisiin liennyttää. Minskin tapaamiseen osallistuvat Poroshenkon ohella myös Euroopan unionin ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Catherine Ashton, kauppakomisaari Karel De Gucht ja energiakomisaari Günther Oettinger. Heidän tehtävänään ei ole ainoastaan Kiovan hallinnon auttaminen, vaan myös pelastaa itsensä kuiluun putoamiselta, jonne Ukraina voi heidät vetää. Tilannetta kommentoi Politika -säätiön johtaja Vjatsheslav Nikonov.
Euroopan edustajat yrittävät siirtää Ukrainan talouden tukemisen raskautta tulliliitolle, mukaan lukien Venäjälle. Jo nyt on täysin selvää, ettei EU pysty pelastamaan Ukrainan taloutta. Eikä se edes yritä tätä tehdä. Minusta tuntuu, että se pyrkii esiintymään pelastajan roolissa, mutta toimimaan voiman asenteesta, koska se on ottanut käyttöön Venäjän vastaisia pakotteita.
Venäjälle, ja muille tulliliiton maille, tulevien neuvottelujen taloudellinen puoli on tietysti tärkeä. Mutta tätäkin tärkeämpi on Itä-Ukrainassa valitseva tilanne. Ukrainan joukkojen sotilaallinen operaatio Donbassin kapinallisia vastaan on lopetettava välittömästi. Myös länsimaiset järjestöt ja poliitikot ovat myöntäneet humanitaarisen onnettomuuden alueella. Mutta edelleen jatkuu tykistötulitus ja sen vuoksi infrastruktuurin kunnostaminen ei ole realistista.
Minskin tapaaminen antaa mahdollisuuden löytää yhteisymmärrys kaikkien näiden kysymysten ratkaisemiseen. On ymmärrettävää, että osapuolet ovat valmistautuneet vaikeaan ja pitkään kaupankäyntiin. Mutta se, että EU ja Ukraina neuvottelevat Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa, todistaa siitä, että eurooppalaisten politiikkojen näkemyksissä on tapahtunut oleellisia muutoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.