Sivut

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Eilen, 17:07

USA:n Lähi-idän politiikan ristiriitaisuudet

USA:n Lähi-idän politiikan ristiriitaisuudet

USA teki ilmaiskuja Islamilainen valtio -järjestön taistelijoiden asemiin Syyriassa.

Iskut tehtiin yllättäen, jättäen huomioimatta Syyrian asenne. Asiantuntijoiden mukaan, yhdysvaltalaisen strategian epäjohdonmukaisuus ja lyhytnäköisyys, vesittää koko operaation menestymisen mahdollisuudet.
Periaatteellisen tärkeää tekijä on, että USA tekee iskuja Islamilaisen valtion taistelijoiden asemiin Syyrian alueella, kysymättä lupaa tähän maan hallitukselta. Tämä lähestymistapa on synnyttänyt arvostelua Moskovassa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, keskustellessaan puhelimitse ulkoministeri John Kerryn kanssa, kehotti Yhdysvaltoja noudattamaan YK:n peruskirjaa ja kansainvälisen oikeuden normeja sekä Syyrian suvereniteettia.
Muutamien analyytikkojen mukaan, päättäessään tällaisesta lähestymistavasta, USA itse asiassa pyrkii toisella yrittämällä tuhoamaan Bashar al-Assadin hallinnon, käyttäen tässä hyväkseen edullista tilannetta. Tätä kommentoi politiikantutkija Vladimir Isajev.
Jos katsotaan tarkkaan sitä, mitä tapahtuu, niin ainoa, kurdien ohella, joka seisoo Islamilaista valtiota vastaan, on Syyrian vakituinen armeija. Aseistaessaan Syyrian oppositiota, jota USA pitää maltillisena, ja tehdessään iskuja Syyrian vakinaisen armeijan asemiin, merkitsee sitä, että samalla lujitetaan Islamilaisen valtion asemia.
Turkki, joka on alueen yksi voimakkaimmista valtioista, jonka alueelle saapuu suuret määrät pakolaisia, islamistien valtaamilta Irakin alueilta, ei ole kovinkaan halukas tukemaan Washingtonia, totesi Bilkentin yliopiston Lähi-idän historian ja politiikan dosentti, Jeremy Salt.
Uskoisin, että Turkissa ymmärretään se, että jos he nyt sekaantuvat tilanteeseen, niin voivat sitoa itsensä syvälle ja pitkäksi aikaa sotaan. Yhtäältä tämä liittyy USA:n suunnitelmien täydelliseen epäselvyyteen: esimerkiksi, presidentti Obama puhuu, ettei alueelle astu yhdenkään yhdysvaltalaisen sotilaan jalka, mutta on myös täysin ymmärrettävää, etteivät yksistään ilmahyökkäykset riitä. Kuka tässä tapauksessa sotii maalla? Tällä hetkellä koalitio vaikuttaa hyvin heikolta, USA:n lisäksi siinä ovat mukana ainoastaan Persianlahden maat. Yhdysvaltalaiset harjoittavat Saudi-Arabiassa taistelijoita, mutta keitä? Samanlaisia taistelijoita ja islamisteja, kuin ne, keitä vastaan he joutuvat itse taistelemaan.
Analyytikot ovat vakuuttuneita, etteivät ilmaiskut riitä. Ilman maasta tapahtuvaa tukea, operaatio on tuomittu epäonnistumaan. USA tuskin pystyy käyttämään hyväksi saamaansa ylivoimaa. Tätä tilannetta käyttää todennäköisesti hyväkseen al-Assad, jonka joukot voivat iskeä, ilmaiskujen heikentämien taistelijoiden riveihin. Tästä tilanteessa käy niin, että kaikki, mitä Washington tekee, edesauttaa Syyrian aseman lujittumista. Tähän sisältyy USA:n ulkopolitiikan suurin ristiriitaisuus kyseisellä alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.