Sivut

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Maailmanherruuspyrkimykset tuhoavat Moskovan ja Washingtonin suhteet

Venäjä ja Yhdysvallat tarvitsevat jälleen suhteidensa uudelleen lataamista, ovat useat venäläiset ja länsimaiset asiantuntijat todenneet. Kuitenkin Washington näyttäsi lopullisesti päättäneen, että sen on näytettävä koko maailmalle, kuka on johtaja.
Lähde: Rysslands Röst
Toimittaja: Heikki Sipilä
13.9.2014, Verkkomedia.org

Maailmanherruuspyrkimykset tuhoavat Moskovan ja Washingtonin suhteet 
Kuitenkin Venäjä itsenäisellä kansainvälisellä politiikallaan on hankala vastustaja, jota pitää painostaa pakotteilla ja uhkailemalla.
Viimeisten vuosien aikana Venäjä ja Yhdysvallat ovat entistä harvemmin löytäneet yhteistä kieltä. Itse asiassa tähän on vain yksi syy. Moskova ehdottaa selvien, ymmärrettävien ja rehellisten sääntöjen noudattamista kansainvälisessä politiikassa, mutta Washington pitää kiinni näkemyksestä, jonka mukaan se voi tehdä mitä vaan ja muut ainoastaan sen, mikä niille sallitaan.
Kun Venäjä asettui tukemaan Syyriaa, jota vastaan haluttiin tehdä hyökkäys, Washingtonissa nähtävästi tiedostettiin, että Moskova on kansainvälisen politiikan toimija, joka on otettava huomioon. Ukrainan tapahtumat Yhdysvaltain avoimella tuella tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen vieraannutti maita toisistaan.


Politiikantutkija Sergei Mihejevin sanoo, että Venäjän ja Yhdysvaltain välisten suhteiden täydellinen normalisoituminen ei ole mahdollista lähitulevaisuudessa. Tähän on yksi syy - Washington haluaa taata itselleen maailmanherruuden ottamatta huomioon muita kansainvälisen politiikan toimijoita.
"Tämä ei koske ainoastaan Venäjää. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Yhdysvallat jäi ainoaksi suurvallaksi, mutta jo uuden vuosisadan alkaessa se alkoi menettää tätä johtoasemaansa. Alueelliset suurvaltiot alkoivat vaatia omia oikeuksiaan ja puolustaa etujaan, ensin Kiina esitti oikeutettuja vaatimuksiaan asemansa tunnustamisesta Aasiassa ja pian alkoi Venäjäkin puhua kansallisista eduistaan.
Sen sijaan, että muuttaisi hegemoniaan perustuvaa malliaan ottamatta huomioon muiden maiden etuja, Yhdysvallat katsoo asiakseen yrittää aiheuttaa muille ongelmia."
Yhdysvallat ei ole tyytyväinen Venäjän presidentti Vladimir Putinin politiikkaan, johon kuuluu armeijan uudelleen varustaminen, talouden lujittaminen, arktisen alueen hyödyntäminen sekä Venäjän vaikutusvallan lisääminen Latinalaisessa Amerikassa ja muilla tärkeillä alueilla.
Kuitenkaan vastakkainasettelu, jota Washington lietsoo, ei ole kenellekään edullista. Venäjä ja Yhdysvallat ovat olleet viime vuosina melko tehokkaassa yhteistyössä avaruuden hyödyntämisessä, toiminnassa kansainvälistä terrorismia, huumeiden salakuljetusta ja kyberrikollisuutta vastaan. "Nyt tämä kaikki on uhattuna", totesi historian tohtori, professori Viktor Kuvaldin.
"Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjän heikentämiseen tähtäävä politiikka erityisesti entisen Neuvostoliiton alueella epäonnistui.
Muilla maailman alueilla yhdentymispolitiikka mielletään luonnolliseksi prosessiksi. Kuitenkin kaikki Venäjän yritykset muodostaa yhdentymisen pohjalta liittoja otettiin vastaan pyrkimyksenä palauttaa Venäjän suurvalta-asema. Tämä puolestaan on synnyttänyt jyrkän vastareaktion Moskovan taholta."
Venäjän vastaisen politiikan tukeminen Ukrainassa osoittaa jällen kerran, että Washington on valmis mihin tahansa uhrauksiin, jotta se voisi säilyttää oman globaalin herruutensa. Tällainen kansainvälinen politiikka ei tyydytä Venäjää. Kompromissien on perustuttava keskinäiseen kunnioitukseen eikä konfliktien laajentamiseen.

 Rysslands röst / Pavel Ivanov / KOMINFORM


Lue myös: 

Lännen hegemonia vai idän multipolarismi - miksi me taistelemme?

Heikki Sipilä @ 13.9.2014 20:09

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Moskva och Washington: en ''kall fred''? 
Många ryska och utländska experter anser att Moskva och Washington behöver en ny omstart. USA verkar vilja visa världen vem som är boss. Ryssland med dess oberoende utrikespolitik är en obekväm spelare som enligt USA skulle kuvas med hjälp av sanktioner och hot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.