Kiina työntää ulkomaisia yrityksiä markkinoiltaan
Kiinan hallitus on käynnistänyt monopolitutkimukset Microsoftia, Qualcommia ja Chrysleria vastaan. Eurooppalaiset yritykset törmäävät Kiinassa samoihin ongelmiin. EU:n kauppakamari kertoi, että Kiinan tutkintaviranomaiset painostavat eurooppalaisia yhtiöitä. Aiemmin monopolitutkinnan kohteeksi joutuivat Audi, AG ja Daimler AG. Kiinan kehitys- ja uudistuslautakunta määräsi autoyhtiöille 30 miljoonan euron sakot. Japanilaiset autonosien valmistajat joutuivat maksamaan 202 miljoonan dollarin sakot kilpailukäytäntöstään.
Kiina puolestaan painottaa, että monopolitarkastusten tarkoitus on suojella kuluttajia ja luoda edellytyksiä rehelliselle ja avoimelle kilpailulle.
Asiantuntijat ovat toista mieltä. Heidän mukaan valtion puuttuminen häiritsee vapaata kilpailua. Kuitenkin joskus kansallisen talouden kehityksen edistämiseksi on suojattava kotimaisia yrtiyksiä. Kiina suojelee valmistajiaan ja ulkomasiten yritysten on sopeuduttava uuteen tilanteeseen, uskoo asiantuntija Vladislav Belov.
-Ilmeisesti amerikkalaiset ja eurooppalaiset sijoittajat toivoivat, että Kiinan tilanne pysyisi samana kuin vuosikymmeniä sitten, kun sijoittajia huokuttelivat halpatyövoima ja hallituksen lojaalisuus. Mutta kiinalaiset ovat oppineet eurooppalaisilta lobbaamaan omia intressejään.
Kiinan talouden kasvu on vuosikymmeniä tapahtunut ulkomaisten sijoitusten ansiosta. Ulkomaset yhtiöt toimivat Kiinassa edullisilla ehdoilla. Mutta Kiinan oma tuotanto on kehittynyt dynaamisesti ja kotimaisten yritysten intressit ovat kiinalaisille tärkeämmät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.