USA:n suurlähettilään twiittaamat kuvat ''Venäjän tykeistä'' väärennöksiä - Venäjän puolustusministeriö | |
USA:n Ukrainan suurlähettiläs Geoffrey Pyatt twiittasi satelliittikuvia, joissa hänen mukaansa Venäjän tykistön ampuu kohti Ukrainaa. Venäjän puolustusministeriö on kommentoinut kuvia ja sanoo niiden olevan väärennöksiä. Heikkolaatuisista kuvista puuttuu myös oleellinen - sijaintitieto.
Toimittaja: Janus Putkonen
28.7.2014, Verkkomedia.org
USA:n suurlähettilään twiittaamat kuvat ''Venäjän tykeistä'' väärennöksiä - Venäjän puolustusministeriö
Yhdysvallat on jättänyt vastaamatta Venäjän kysymyksiin koskien valvontalaitteidensa dataa koskien traagisia tapahtumia 17.7. jolloin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainssa. Yhdysvallat tai Ukraina eivät ole kyenneet edelleenkään toimittamaan konkreettista todisteaineistoa Venäjää ja aluejoukkoja syyllistävien väitteidensä tueksi, jotka haastaisivat Venäjän julkaiseman ja länsivaltojen tarkastettavaksi toimittaman valvontalaitteiden materiaalin.
Venäjän osoitettua Ukrainan ilmatorjunnan ja ilmavoimien toimineen aktiivoituna malesialaiskoneen tuhoutumispaikalla tragedian tapahtuessa, Venäjä on vaatinut Yhdysvaltoja julkaisemaan oman valvontasatelliittien datan, jonka se tietää olevan Washingtonilla USA:n erikoisvalmisteisesta tiedustelusatelliitista, joka lensi juuri MH17:n tuhoutumishetkellä Itä-Ukrainan ylitse.
Mutta mitä olemme kuulleet Washingtonista, on ollut yhä uusia Venäjää Itä-Ukrainan konfliktista syyllistäviä väitteitä - uusistakin aiheista.
Samalla kun Washington kieltäytyi julkaisemasta tietojaan koskien 17.7. päivän tapahtumia ja nojaten syytöksensä vain täysin toisarvoisiin sosiaalisen median tilapäivityksiin, se aloitti uusien syytösten lietsomisen koskien "Venäjän tykistöammuntaa kohti Ukrainaa" ja "raskaiden aseiden toimitusta separatisteille".
Nämä syytökset kuultiin Washingtonista 24.7. kun Yhdysvaltain hallinnon tiedottaja Marie Harf syytti lehdistötilaisuudessa Venäjää osallisuudesta Itä-Ukrainan konfliktiiin.
"Meillä on uusia todisteita, että Venäjä aikoo toimittaa raskaampia ja vielä tuhovoimaisempia raketinheittimiä Ukrainan separatisteille, ja meillä on todisteita, että Venäjä ampuu tykistöllä alueeltaan hyökätessään Ukrainan armeijan asemiin", hän sanoi torstain lehdistötilaisuudessa.
AP-uutisten toimittaja painosti todisteiden perään, mutta Harf sanoi, ettei todisteita haluta julkaista, koska se vaarantaisi salaisia tiedusteluoperaatioita. "Haluaisin tietää mihin perustatte nämä uudet todisteet, että Venäjä olisi aikonut lähettää mitään raskaampaa kalustoa (Ukrainaan), AP:n toimittaja kysyi.
"Yksityiskohdat perustuvat joihinkin tiedustelutietoihin", Harf vastasi, "En voi mennä lähteisiin ja metodeihin niiden takana. En voi kertoa sinulle mihin tiedot perustuvat", Harf jatkoi. Siis mitään muuta kuin lisää Venäjää syyllistäviä väitteitä ei esitetty.
Satelliittikuvia jostain, mutta mistä? Se ei ole selvinnyt.
Taustalla jälleen eräs sosiaalisen median kiistetty tilapäivitys
Samana päivänä kun Harf kiihdytti Venäjän vastaisia väitteitä "tykistöammunnasta" Venäjältä kohti Itä-Ukrainaa, sosiaalisesta mediasta uutisoitiin suureellisesti venäläissotilaan tekemä tilapäivitys, jossa hän olisi kertonut patteriston ampuvan kohti Ukrainaa. Asiaa hämmästeltiin Venäjän mediassakin.
RIA Novosti selvitti tapahtunutta ja julkaisi 25.7. uutisen, että kyseisen sotilaan sosiaalisen median tili oli mahdollisesti hakkeroitu. Venäläissotilas Vadim Grigoriev kiisti torstaina julkaisseensa kuvia sosiaalisessa mediassa (VKontakte), joiden väitettiin todistaneen Venäjän tulittaneen Ukrainan aluetta.
Hänen tilinsä VKontaktessa olikin käynyt kuumana. RIA Novosti kertoo että alkuun tilille oli ilmestynyt teksti "tulitettu Ukrainaa koko yö" Rostovin alueelta ja kuvissa näkyi tykistöä ja ammuksia. Hieman myöhemmin sana "Ukraina" oli kadonnut ja myöhemmin Vkontakten tili oli suljettu.
Grigoriev sanoi, että hän oli yllättynyt kuullessan näistä valokuvista ja sanoi, ettei ollut käynyt tilillään noin kuukauteen. Hän oli pyytänyt läheisiään poistamaan tilinsä kun hän oli kuullut mitä netissä oli hänen tietämättään tapahtunut. Hän kertoi tarinansa Rossiya 24-kanavalle ja vakuutti olevansa aivan tietämätön kaikesta tapahtuneesta.
Lisäksi hän kertoi, ettei hänellä ole edes sellaisia yhteyksiä, joilla voisi päivitellä nettisivuja ja pelkästään puhuakseen puhelimessa - vanhalla puhelimellaan - hänen täytyy kiivetä jollekin korkealle paikalle. Hän epäilee tilinsä tulleen hakkeroiduksi.
Vastaavia vahvistamattomia sosiaalisen median raportteja uutisoitiin laajasti myös MH17-tuhon tapahduttua, mutta tarkemmassa selvityksessä nämä kaikki on joko voimakkaasti kyseenalaistettu tai osoitettu olleen tekaistuja. Myöhemmissä syytöksissä onkin viitattu enää yleisesti "sosiaalisen median raportteihin".
Yhdysvaltain suurlähettiläs Ukrainassa julkaisi "todistekuvia"
USA:n suurlähettiläs Ukrainassa, Geoffrey Pyatt julkaisi 27.7. sarjan kuvia sähköpostinsa kautta ja twitteriin, joissa hän väittää tulleen todistetuksi, että Venäjä ampuu raketteja Ukrainan joukkoja vastaan.
Nelisivuinen dokumentti on otsikoitu sanoin "Todiste Venäjän tulituksesta Ukrainaan", joissa on neljä satelliittikuvaa ajalta 21.7. sekä 25.7. ja 26.7. Yhdysvaltain hallinto ei ole virallisesti kommentoinut suurlähettilään postaamia kuvia niiden julkaisujen jälkeen. Kuvien lisäksi Pyatt ei kertonut mitään tarkempia selityksiä kuvien taustasta.
Lisätietoja luvattiin Ukrainan USA:n suurlähetystön nettisivuilla, mutta näitä tietoja ei ole ollut saatavilla kuvien julkaisun jälkeen mainitusta lähteestä.
On huomioitava, että Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt osallisuutensa Itä-Ukrainan konfliktiin ja kiistää, että se sallisi laittomia rajanylityksiä. Venäjä on kutsunut jatkuvasti kansainvälisiä valvojia Ety-järjestöstä Ukrainan vastaiselle rajalleen todistamaan, ettei laittomuuksia tapahdu. Venäjän osallisuudesta Itä-Ukrainan konfliktiin ei ole esitetty ennen Pyattin julkaisua mitään väitettä tukevaa materiaalia.
Samana päivänä kun Pyatt julkaisi Twitter-kuvansa, kansainväliset tarkkailijat Venäjän ja Ukrainan rajalla raportoivat, ettei alueella tapahdu väitettyjä rajarikkomuksia. 27.7. Venäjän puolustusministeriö raportoi kansainvälisen tarkastuksen tuloksista, joiden mukaan USA:n väitökset Venäjän sotilastoimista maiden rajalla ei pidä paikkaansa.
"Neljän viimeisen kuukauden aikana olemme todistaneet 18 erillistä tarkastusta Ukrainan rajalla Venäjän alueella, joka on linjassa Wienin Open Skies -sopimuksen ja Wienin 2011 -sopimuksen mukaan".
Mukana raja-alueen tarkastuksilla on ollut edustajat Yhdysvalloista ja NATO-maista sekä Ukrainasta. Valvontaan on sisältynyt ylilennot ja valvontamatkat sotilasyksiköihin toteamaan, ettei mitään epäilyttävää niissä tapahdu.
"Millään taholla Venäjän rikkomuksia Ukrainan rajalla ei ole rekisteröity valvojien toimesta", puolustusministeriö totesi lausunnossaan ja painotti, että Venäjä on sallinut raja-alueen avoimen valvonnan kun samaan aikaan Ukraina on estänyt vastaavat tarkastustoimet.
Puolustusministeriö muistutti, että samalla kun mitään joukkojen keskityksiä rajalla ei ole toteutettu Venäjän toimesta, Ukraina on keskittänyt joukkoja alueelle ja suorittaa myös säännöllisesti rajan yli tulitusta. "Heidän toimensa ovat johtaneet uhreihin meidän puolellamme", lausunnossa painotettiin.
Venäjä vastasi USA:n todistekuviin: "Väärennöksiä"
Venäjän puolustusministeriö on tarkastanut USA:n suurlähettilään julkaisemat kuvat ja vastasi 28.7. syytöksiin lausunnossaan todeten niiden olevan "feikkejä". Venäjän mukaan kuvat on valmistanut Yhdysvaltain neuvoston jäsenet Kiovassa, joilla on läheinen yhteys Ukrainan turvallisuusneuvostoon.
"Julkaistujen kuvien autenttisuutta on mahdoton todistaa", ministeriöstä sanottiin.
"Nämä materiaalit eivät tulleet postitetuiksi twitteriin sattumalta, koska niiden autenttisuutta on mahdoton todistaa - koska niissä ei ole tietoa niiden tarkasta sijainnistakaan ja lisäksi kuvat ovat hyvin huonolaatuisia alhaisella resoluutiolla. Puolustusministeriön edustaja kenraali Igor Konashenkov ei näin ollen pidä kuvia todistearvollisina.
""Kuvat", kuten tämä", kenraali jatkoi, "on toimitettu myös Kiovan edustajilta tekosyynä sille että raskasta tykistöä ja muuta Ukrainan armeijan aseistusta on käytetty maan siviiliväestöä vastaan".
"Viime perjantaina, Ukrainan puolustusministeri Valery Geletey yritti jälleen luoda sensaatiota Ukrainan mediassa tällaisilla kuvilla. Mutta sunnuntaina kun Yhdysvaltain lähettiläs liittyi mukaan ja postitti satelliittikuvat Twitter-sivulleen, takasi tämä hänelle huomion lojaalissa Ukrainan mediassa", ministeriöstä todettiin.
"Ei ole kenellekään salaisuus, että väärennökset kuten nämä, on tehnyt ryhmä Yhdysvaltain neuvostojäseniä, jotka työskentelevät Kiovassa samassa rakennuksessa kuin maan turvallisuusneuvosto, ja heitä johtaa kenraali Randy Kee", Konashenkov sanoi.
Kenraali Konashenkov ynnäsi yhteen tapahtuneen: "USA:n neuvostojäsenet (counselors) syöttivät disinformaation Ukrainan mediaan, joka uutisoitiin koska esitellijänä oli Washingtonin viranomainen ja kerrottiin eteenpäin lausuntoina. Jälkeenpäin näille annettiin "objektiivisen" materiaalin leima."
Venäjän puolustusministeriö paljastaa: Yhdysvaltain "Kiovan turvallisuusneuvosto -operaation" johtaja on kenraali Randy Kee
Muuta kommentointia ja taustaa "Pyattin kuvista"
"Yhdysvallat valehtelee itsestäänselvistä asioista", kommentoi kuvia 28.7. Venäjän parlamentin puolustusvaliokunnan varapuhemies Franz Klintsevich. Hänen mukaansa esitetyt kuvat eivät riitä syyllistämään Venäjää ja hän muistutti, että sehän on Ukraina joka on ampunut Venäjää.
Hän sanoi, ettei Venäjän parlamentissa ole tietoa, että maan tykistö ampuisi Ukrainan puolelle rajaa. Hän myöntää, että sen jälkeen kun Ukrainasta on ammuttu useita kertoja Venäjää kohti, useat lainsäätäjät Moskovassa ovat kallistuneet sen kannalle, että Venäjän tulisi iskeä täsmäpommituksilla näihin Venäjää tulittaviin kohteisiin.
Perjantaina Ukrainan armeija ampui ainakin 45 kranaattia Rostovin alueelle Venäjällä. Keskitys pakotti alueen asukkaat evakkoon ja tulitus oli tuhonnut taloja. Tämä on enemmän kuin 10. kerta kahden kuukauden aikana kun Ukrainan tulituksesta Venäjälle raportoitiin.
Sotilasasiantuntija Igor Korotchenko esitti jo tuoreeltaan epäilyt suurlähettiläs Pyattin julkaisemien kuvien autenttisuudesta. Hän pitää Pyattin toimia epäammattimaisina ja naurettavina.
"Vakavissa tapaksissa kuten tässä, minä suosittelisin Yhdysvaltoja käyttämään tiedotustilaisuuksia, kuten vastikään nähty Venäjän puolustusministeriön tiedotustilaisuus (21.7.). Siinä, kaikki oli selvää. Satelliittikuvat esiteltiin, ne dekoodattiin ja kuvat olivat erittäin yksityiskohtaiset. Jokainen sai niistä irti yksityiskohdatkin", hän sanoi.
"Kuvien lisäksi myös satelliitin kontrolli ja elektroninen tiedustelutieto oli liitettynä mukaan. Oli myös kartat, suunnitelmat ja diagrammit mukana. Näistä USA:n lähettilään twiittauksista et saa mitään irti, edes suurennuslasilla."
"Ei tällainen ole vakavasti otettavaa, se on huonolaatuista työtä", Korotchenko sanoi. "Mikä julkaistiin on osa informaatiokampanjaa painostaakseen Euroopan maita hyväksymään Venäjän-vastaiset pakotteet", hän jatkoi. Korotchenko muistutti, että raja-alue jossa taisteluja on käyty on ollut jatkuvassa ulkomaisten tarkkailijoiden valvonnassa, eikä mitään tällaista ole raportoitu.
Yhdysvaltain entinen varavaltioministeri ja kolumnisti Paul Graig Roberts kommentoi tapahtunutta ja sanoi epäilevänsä kuvia, joita Yhdysvaltain hallinnosta on julkaistu.
"Voin lausua täydellisellä varmuudella, että tärkeätä tietoa kuten tällaista, ei julkaistaisi näin. Jos tämä on valtionhallinnon julkaisemaa, jota epäilen, koska kuvat ovat epäammattimaisia, se tarkoittaa että valtionhallinto yrittää levittää propagandaa Venäjästä sosiaalisessa mediassa. Tämän tyyppinen materiaali olisi julkaistu lehdistötilaisuudessa ja paikalla olisi ollut korkean tason viranomaisia edustamassa virastoja ja paikalla olisi ollut suurimmat uutistoimistot", Roberts sanoi.
"Yhdysvalloilla on kipeä tave tuottaa informaatiota tukemaan väitteitään. Se ei julkaisisi tietojaan tällä tavalla", Roberts totesi.
Lue Robertsin koko lausunto:
Toimittajan kommentti:
Voin siteerata omana myös kommenttina sotilasasiantuntija Viktor Litovkinin sanoja, jonka mukaan Yhdysvaltain syytökset ovat yrityksiä kääntää yleinen huomio pois Malaysian Airlinesin lennon MH17 alasampumisesta, koska yhä enemmän tulee todisteita, jotka paljastavat Ukrainan olleen syyllinen lentokoneen tuhoamiseen.
Toisekseen totean, että aluejoukkojen komentaja Igor Strelkovin strategia Etelä-Donetskissa, joka seurasi Kiovan aikomusta vallata "tulitauon" jälkeen koko raja-alue suurilla asevoimien yksiköillään, johti sotilaalliseen katastrofiin. Ainakin kolme kenraalia ja everstiä onkin jo pidätetty "Strelkovin ansaan" kulkemisesta.
Edelleen jopa tuhannet ukrainalaissotilaat ovat yhä saarrettuna Cauldronin moteissa, ilman yhteyttä ulkomaailmaan, ja joita pehmittää jo ajoissa lähelle Venäjän rajaa sijoitetut ja ennen vastahyökkäyksen alkua piilotetut aluejoukkojen tykistön yksiköt.
Ukrainalaissotilaita pakeneekin moteista Venäjälle, joka osaltaan myös todistaa, ettei uhka heitä vastaan tule sieltä. Ukraina yrittää peittää sotilaallista katastrofiaan ja vierittää USA:n avulla syytä Venäjän niskoille onnistumisesta, jonka Strelkov toteutti jo hyvän aikaa ennen MH17-koneen alasampumista Etelä-Donetskissa.
Venäjän syyllistämisellä Itä-Ukrainan konfliktiin on montakin hyvin vaarallista hegemonia-poliittista tavoitetta. Koska Itä-Ukrainan konflikti on lännen puolesta lähinnä kaaoksen ja katastrofin välimaastossa kulkevaa teutarointia, yhä enemmän tulee painetta Yhdysvalloille lisätä ulkoista sotilaallista voimaa tässä "proxywar" -sodassaan Ukrainassa. Tilanne kulkee siis epäonnistumisesta seuraavaan ja samalla kasvaa Venäjän syyttely - omista jatkuvista epäonnistumisista.
USA:n kongressissa keskustellaan, että Ukrainalle annettaisiin liittolaismaan status. Tämä tarkoittaa ainoastaan kahta asiaa - länsijoukkoja ja -materiaalia. Ukrainalla alkaa olemaan pulaa taistelumateriaalista ja -miehistä.
Pidän Pyattin kuvia feikkeinä, mutta en vain siksi, että niistä puuttuu tarkastettavissa oleva sijaintitieto, Venäjä niin sanoo tai kuvat ovat surkeita laadultaan - vaan perustaen mielipiteeni aktiiviseen rintamatilanteen seurantaan silloin kun nämä "Strelkovin tykit ja raketinheittimet" avasivat tulituksensa useisiin prikaateihin, jotka marssivat suoraan ansaan. Jos sinäkin seuraat aluejoukkojen päivittäisiä raportteja tai Verkkomedian uutisointeja, tiedät jo tarkalleen mistä puhun.
Lisäksi olen varma, että juuri Marinovkan alueella rajan pinnassa, jossa Cauldronin motti halkaistiin, ja jossa Strelkovin tykit ovat aiheuttaneet suurimmat tuhot Kiovan joukoille, ovat olleet myös Venäjän rajalla päivystämässä kansainväliset tarkkailijat - "jos ritsallakaan olisi ammuttu yli rajan idästä länteen, sinä olisit tiennyt siitä jo viikkoja", koska Strelkovin tykit avasivat tulensa jo 10.-11.7.2014.
Itä-Ukrainan konflikti onkin enemmän Washingtonin sota, kuin moni vielä uskookaan. Mutta jonain päivänä sen kaikki joutuvat tietämään. Toivottavasti silloin ei ole enää myöhäistä pysäyttää sitä "mitä" Itä-Ukrainassa kaikin tavoin tänään provosoidaan. Tiedät kyllä mitä, ja "siinä" on numero 3 nimityksen alussa.
Janus Putkonen
Lähteet:
|
Sivut
▼
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.