Pääministeri jolla ei ollut huolia | |
Pääministeri Stubbin isä kertoi taannoin Helsingin Sanomien kuukausiliitteen haastattelussa, ettei Alexanderilla ole elämässään ollut koskaan huolia. Vanhemman ilmoitus on monella tavoin mielenkiintoinen.
Uutisblogi: Antti Pesonen
24.7.2014, Verkkomedia.org
Pääministeri jolla ei ollut huolia
Jos Alexander Stubb ei kasvaessaan ole oppinut kohtaamaan ja käsittelemään ongelmatilanteita, elämään pitkäkestoistenkin pulmien kanssa, kuinka hän toimii ja kestää kohdatessaan niitä nyt väistämättä maan keskeisimpänä vallankäyttäjänä?
Pääministerin asema Suomessa on nykyään sellainen, että maan huolet ovat aina pääministerin huolia ja pääministerin ongelmat taas koskettavat koko valtakuntaa.
Voi tietysti myös kysyä, onko pääministeri kyvytön tunnistamaan ongelmia, jos hän ei ole niitä aiemmin kohdannut? Tässä kohtaa hänelle voi ojentaa auttavaa kättä: lisääntyvä ja pitkittyvä työttömyys on polttava ongelma, yritysten siirtyminen ulkomaille on ongelma, samoin myymättöminä seisovat asunnot.
Ongelma on sekin, että Suomeen tuodaan ruokaa ja energiaa noin kymmenellä miljardilla eurolla vuodessa enemmän kuin niitä viedään. Twiitit ja selfiet ja niistä keskusteleminen voivat peittää julkisuudelta näkyvistä leipäjonojen pituuden kasvun, mutta eivät poistaa itse ongelmaa, joka on huutava.
Jotakin tarttis tehdä.
Se jotakin ei ole vanhan liturgian toistelu ja yritykset korjata virheet toistamalla niitä. Suomessa on harjoitettu uusliberalistista politiikkaa neljännesvuosisata, tuloerot on saatu kasvuun, maa umpikujaan, eikä ulospääsyä vanhoin konstein ole näköpiirissäkään. Tarvitaan uusia ja rohkeita avauksia.
Tässä suhteessa pääministeri Stubbin voisi kuvitella olevan samoilla linjoilla, koska hän on julkisuudessa korostanut eteenpäin menemistä ja myönteistä tekemisen meininkiä.
Uusi nousu voitaisiin aloittaa vaikka eläkekaton luomisella. Voima-lehden laskelmien mukaan suurien, yli kolmen tuhannen euron kuukausieläkkeiden leikkaus tuottaisi lähes miljardin euron säästöt vuositasolla. Osa eläkekaton tuotosta olisi syytä korvamerkitä pienimpien eläkkeiden tasokorotuksiin.
Oikeudenmukaisuuden lisäksi tätä voi perustella sillä, että köyhän eläkeläisen lisäeurot siirtyvät kulutukseen ja pyörittämään talouden rattaita.
Seuraavaksi voitaisiin ottaa esille laajempi, mutta koko maan hyvinvoinnin kannalta olennainen, ennakkoluuloton ja rohkea idea: siirtyminen omaan valuuttaan ja oman riippumattoman keskuspankin perustaminen. Nämä toimenpiteet käynnistäisivät talouden uudelleen.
Itsenäisyyspuolue on ajanut tätä tavoitetta koko olemassaolonsa ajan, mutta yhä kasvava joukko tutkijoita ja talousvaikuttajia on päätynyt samalle kannalle: euro oli virhe. Euron kohdalla vakaus tarkoittaa kuolonkankeutta.
Uudenlainen ajattelu voi tuntua kipeältä, mutta se on välttämätöntä. Vanhojen virheiden toistaminen vie vain syvemmälle ongelmiin. Jos emme pysty uusiin avauksiin, myös pääministeri Stubb joutuu oppimaan kantapään kautta, mitä huolet todella merkitsevät, ja hänellä jää vähemmän aikaa ansaittuihin lomapäiviin ja twiittailusta ja selfieistään nauttimiseen.
Uutisblogin kirjoittaja Antti Pesonen on Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja ja Verkkomedian advokoima blogisti.
|
keskiviikko 30. heinäkuuta 2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti