Sivut

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Israelilla vapaa pääsy amerikkalaisen NSA:n vakoilutietoihin

Tuoreen paljastuksen mukaan Yhdysvaltain Kansallinen Turvallisuupalvelu NSA ja Israelin tiedustelujärjestöjen yhteistyöelin 8200 allekirjoittivat salaisesti maaliskuussa 2009 ennennäkemättömän aiepöytäkirjan (MOU), joka sallii Israelille vapaan pääsyn NSA:n tietopankkiin.
Lähde: Israel's Homeland Security Home - IHLS
Toimittaja: Ellinoora Kocsis
4.1.2013, Verkkomedia.org

 
Israelilla vapaa pääsy amerikkalaisen NSA:n vakoilutietoihin
Pöytäkirjan sisältö levisi yleiseen tietoisuuteen vasta viime vuoden lopulla. Yhteenveto aiepöytäkirjaan kirjatuista päätöksistä julkaistiin British Guardian- lehdessä ja pohjautui Edward Snowdenin vuotamiin dokumentteihin.

Sopimuksessa myönnetään Israelille esteetön pääsy kaikkiin NSA:n keräämiin tietoihin mitään nimiä tai yksityiskohtia salaamatta - edes niitä, jotka koskevat USA:n kansalaisia.
  

Sopimus solmittiin presidentti Barack Obaman valtuutuksella ja Israelin allekirjoittavana osapuolena toimi 8200-yksikön päällikkö, jonka henkilöllisyys pidettiin salassa turvallisuussyistä.
Pöytäkirjassa mainitut ehdot ja toimet osoittavat selkeästi Israelin ja USA:n tiedustelun yhteistyön todellisen syvyyden, vaikka eräs NSA:n korkeimmista virkamiehistä julkisesti väittääkin Israelin vakoilevan Amerikkaa. 

 

 
Pöytäkirjan pääkohdat ovat seuraavanlaiset:
  • Israel on vapaa käyttämään ulottuvillaan olevia tietoja sopivaksi katsomalla tavalla ilman, että USA asettaa asialle minkäänlaisia laillisia rajoituksia. Vakoiluohjelman kohteeksi joutuneiden USA:n kansalaisten suojelemiseksi on kuitenkin tiettyjä ohjeita.
     
  • Israel saa käyttää kutakin NSA:n jakamaa tietoa yhden vuoden ajan. 
  • Israelin on välittömästi raportoitava käsittelemättömässä tietovirrassa esiintulleiden henkilöiden nimet ja toimet.
     
  • Israelin on välittömästi tuhottava kaikki todisteet sen ja USA:n hallituksen välisestä tiedonkulusta, koskien yhteydenpitoa Valkoiseen Taloon, Senaattiin ja juridiseen järjestelmään (mukaanlukien Korkein Oikeus).
Yhdessäkään kohdassa ei määritellä tarkasti sitä, missä olosuhteissa NSA:lla on käytössään valtuudet tietojen keräämiseen.
  • NSA pidättää oikeuden jaettujen tietojen ajoittaiseen läpikäymiseen ja arviointiin.
     
  • Israelilla on lupa myös jakaa tietoja "vierasmaalaisille osatekijöille", mutta vain vastaanotettuaan ensin kirjallisen NSA:n valtuutuksen ja edellyttäen, että tietovirrassa esiintyvien Amerikan kansalaisten identiteetti pysyy salassa.

 
Näistä ehdoista huolimatta on mainittava, että lain mukaan NSA:lla on lupa vakoilla ainoastaan USA:n kansalaisia heidän ollessaan kotimaansa rajojen sisäpuolella. Kuitenkin suurin osa maailmanlaajuisesta tiedonvälityksestä tapahtuu internetissä kulkien USA:n kautta, mahdollistaen näin ollen myös muiden maiden kansalaisten vakoilun.
Israelin ja USA:n väliset tiedustelusuhteet ovat kokeneet ailahtelua vuosien varrella, samoin kuin maiden hallitusten väliset suhteet. USA pitää suhteiden toimivuutta kuitenkin erityisen tärkeänä.
Guardian- lehden vuonna 2008 julkaisemassa asiakirjassa eräs NSA:n korkea virkamies sanoi: "Tiedämme Israelin vakoilevan USA:ta, mutta maa on erityisen tärkeä SIGINT (signaalitiedustelu) -kumppani. Olemme kuitenkin tietoisia siitä, että Israel pitää meitä keskeisenä tiedustelun kokoamislähteenä. He haluavat saada mahdollisimman paljon tietoa Lähi-idän tilanteesta."
Toimitus @ 4.1.2014 21:55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.